Geschiedenis

Geschiedenis

1934 - 2009
Jachthaven Het Anker aan de Oud Loosdrechtsedijk in Loosdrecht bestaat 75 jaar. Zestig jaar daarvan staat de familie Blom aan het roer.

Oude krant
“Toen mijn grootvader de jachthaven in 1949 kocht, werd hij uitgelachen. In die tijd van wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog gaven mensen hun geld niet aan een plezierjacht uit.” Grootvader Blom moest na het bombardement van Rotterdam vrijwel opnieuw beginnen. Hij kwam uit een familie waar de kost grotendeels werd verdiend met varen. Sleepbootkapitein, binnenvaartschipper, loods van Dordrecht. Nu ging hij noodgedwongen aan de slag met het coveren van autobanden. Samen met twee broers dreven zij een bandenzaak in Rotterdam. Tijdens zijn opleiding daarvoor in Engeland las hij, in een oude krant waarmee zijn spullen waren verzonden, dat er in Loosdrecht een bootbouwerij te koop stond.

Pure armoede
Terug uit Londen ging hij op een klapstoeltje op de dijk tellen hoeveel verkeer er langs kwam om te kijken of de jachthaven rendabel was. Op de veiling greep hij zijn kans. “Het was toen wel heel wat kleiner”, herinnerde tweede generatie Wim Blom zich. “De eerste tijd was pure armoede. We hebben alles aangepakt, we moesten allemaal meewerken.”

Opbouw jachthaven
Naast de botenbouwerij kwam er spoedig ook een verhuur-vloot. Ook werden steeds meer ligplaatsen verhuurd. Met de bouw van winterstallingloodsen en eind jaren 60 de nieuwe haven kwam het accent steeds meer te liggen op een jachthaven met jachtwerf.

Continue bedrijf
Nu is Het Anker “in alle opzichten de mooiste haven van Loosdrecht”, zoals Jasper Blom enthousiast zegt. “Dat is geen loze kreet, we doen er alles aan om dat steeds opnieuw waar te maken. Onze jachthaven is een continue bedrijf. We hebben een zomer- én een winterstalling en maar liefst zesduizend vierkante meter beschikbaar in de loodsen, naast de ruimte buiten op de kant. We kunnen zowel een klein bootje als een groot jacht tot dertig ton op de kant plaatsen. In het voorjaar poetsen we de boten en voorzien zo nodig het onderwaterschip van een nieuwe laag antifouling. De motoren krijgen een servicebeurt en de boten worden vaarklaar gemaakt. Elk seizoen heeft zijn eigen klussen aan reparatie en onderhoud. We doen vrijwel alles zelf. Het hele jaar door staan onze monteurs, een scheepstimmerman en schilder klaar.” Met veel oog voor de natuur in de haven en de prachtige omgeving van de Loosdrechtse Plassen is Jachthaven Het Anker duurzaam verankerd in Loosdrecht.

Huidige derde generatie Blom: Jasper Blom 


Laatste nieuws
© 2012 Jachthaven Het Anker Loosdrecht, webdesign: Scriptus Design