SW - cijfers

SW - cijfers

Wie met zijn toerjacht af en toe bij zijn eigen watersportvereniging een wedstrijdje wil varen, krijgt te maken met een eenvoudig handicapsysteem. Meestal wordt het klassement aan de hand van SW-getallen opgemaakt.

SW staat voor Snelheidsfactor Watersport. Jachten van verschillende afmetingen kunnen via het handicap ofwel SW-systeem tegen elkaar varen. De SW-cijfers worden vastgesteld aan de hand van een aantal basisgegevens van een jacht en ervaringen aan de hand van uitslagen uit het verleden. De Watersportverbond-subcommissie SKJ/SW bekijkt jaarlijks of bijsturing noodzakelijk is

Het SW-systeem is een eenvoudig systeem, bedoeld voor onderlinge wedstrijden op verenigingsniveau. Deze wedstrijden vinden plaats onder verantwoordelijkhied van de lokale wedstrijd- commissie/vereniging. Aan het SW-systeem zijn geen veiligheidseisen verbonden zoals voor de ORC Club en IMS wedstrijden.

U kunt uw SW cijfer opzoeken op de website van Sailsupport.

Het SW Idee

SW maakt het voor iedereen mogelijk om aan een wedstrijd(je) mee te doen. Geen meting, geen administratieve rompslomp. Ieder schip is welkom. Een echte wedstrijdzeiler zal walgen van socialiserings systemen. Voor hem is het systeem dan ook niet bedacht. Wel voor de zeiler, en dat kan ook een wedstrijdzeiler zijn, die inziet dat het bij SW wedstrijden puur om de lol van het varen gaat en niet om het blik. Hoewel ook onder SW de goede zeilers wel naar voren komen is het onzin om het systeem te gebruiken om uit te vinden wie de beste zeilers zijn. Daarvoor bestaan er eenheidsklassen.

Bovenstaande informatie komt van de website www.watersportverbond.nl en van www.sailsupport.nl en is zonder wijzigingen (maar niet volledig) overgenomen.


Foto’s

Klik op de foto voor een vergroting!

© 2012 Jachthaven Het Anker Loosdrecht, webdesign: Scriptus Design