Geschiedenis

1934 – 2019: 85 jaar Het Anker

Jachthaven Het Anker aan de Oud Loosdrechtsedijk in Loosdrecht bestaat 85 jaar. 70 jaar daarvan staat de familie Blom aan het roer.

Oude krant
“Toen mijn grootvader de jachthaven in 1949 kocht, werd hij uitgelachen. In die tijd van wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog gaven mensen hun geld niet aan een plezierjacht uit.” Grootvader Blom moest na het bombardement van Rotterdam vrijwel opnieuw beginnen. Hij kwam uit een familie waar de kost grotendeels werd verdiend met varen. Sleepbootkapitein, binnenvaartschipper, loods van Dordrecht. Nu ging hij noodgedwongen aan de slag met het coveren van autobanden. Samen met twee broers dreven zij een bandenzaak in Rotterdam. Tijdens zijn opleiding daarvoor in Engeland las hij, in een oude krant waarmee zijn spullen waren verzonden, dat er in Loosdrecht een bootbouwerij te koop stond.

Pure armoede
Terug uit Londen ging hij op een klapstoeltje op de dijk tellen hoeveel verkeer er langs kwam om te kijken of de jachthaven rendabel was. Op de veiling greep hij zijn kans. “Het was toen wel heel wat kleiner”, herinnerde tweede generatie Wim Blom zich. “De eerste tijd was pure armoede. We hebben alles aangepakt, we moesten allemaal meewerken.”

Opbouw jachthaven
Naast de botenbouwerij kwam er spoedig ook een verhuur-vloot. Ook werden steeds meer ligplaatsen verhuurd. Met de bouw van winterstallingloodsen en eind jaren 60 de nieuwe haven kwam het accent steeds meer te liggen op een jachthaven met jachtwerf.

Continu bedrijf
Nu is Het Anker “in alle opzichten de mooiste haven van Loosdrecht”, zoals Jasper Blom enthousiast zegt. “Dat is geen loze kreet, we doen er alles aan om dat steeds opnieuw waar te maken. Onze jachthaven is een continu bedrijf. We hebben een zomer- én een winterstalling en maar liefst zesduizend vierkante meter beschikbaar in de loodsen, naast de ruimte buiten op de kant. We kunnen zowel een klein bootje als een groot jacht tot dertig ton op de kant plaatsen. In het voorjaar poetsen we de boten en voorzien zo nodig het onderwaterschip van een nieuwe laag antifouling. De motoren krijgen een servicebeurt en de boten worden vaarklaar gemaakt. Elk seizoen heeft zijn eigen klussen aan reparatie en onderhoud. We doen vrijwel alles zelf. Het hele jaar door staan onze monteurs, een scheepstimmerman en schilder klaar.”

Met veel oog voor de natuur in de haven en de prachtige omgeving van de Loosdrechtse Plassen is Jachthaven Het Anker duurzaam verankerd in Loosdrecht.

Jasper Blom

 

Hier staan wij voor:

De Loosdrechtse plassen zijn prachtig en veelzijdig. Het water is geschikt voor vele vormen van watersport. Van SUPpen, zwemmen, zeilen en kanoën tot sloepvaren, waterskiën en uitgebreid recreëren.

Jachthaven het Anker is een echt familiebedrijf en heeft een lange historie. Geïnteresseerd in de geschiedenis van sleepbootkapitein tot de huidige jachthaven? Lees hiernaast meer

De Loosdrechtse Plassen zijn onderdeel van de Oostelijke Vechtplassen en bestaan uit verschillende plassen die door dijken en eilanden van elkaar gescheiden zijn. Het gebied is aangewezen als speciale beschermingszone voor vogels en voor planten en overige dieren. Bijna alle plassen zijn toegankelijk voor watersporters.

Jachthaven het Anker is een goed geoutilleerde haven met alle voorzieningen en services die je als watersporter kunt wensen. Van een portaalkraan tot een zandbak, we hebben het allemaal!

We hebben er bewust voor gekozen een jachthaven te combineren met chalets en recreatiehuisjes. We bieden geen horecagelegenheid aan. Het dorpscentrum dat binnen loop- en fietsbereik ligt biedt diverse gezellige eetgelegenheden en terrasjes. We geloven dat dit de rust in de haven ten goede komt. De sfeer is relaxed, persoonlijk en informeel.

Blauwe vlag met Groene wimpel

De blauwe vlag is een internationaal erkende milieuonderscheiding. Deze onderscheiding wordt alleeen toegekend aan milieuvriendelijke en schone jachthavens die een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud en versterken van de natuur.

Bij Het Anker wappert deze vlag sinds 1998

Voor de havens geldt:
– Water en kades zijn schoon
– Goede hygienische en sanitaire voorzieningen zijn aanwezig
– Er is een gescheiden afvalinzamelingsysteem
– Lozingen van afvalwater van boten zijn verboden
– Reddings- en blusmaterialen zijn aanwezig
– Er is een havenreglement met gedragscodes voor bezoekers
– Informatie is beschikbaar hoe om te gaan met natuur en milieu.
– Er is een MVO verklaring zichtbaar aanwezig

Op de hoogte blijven? Schrijf in voor de nieuwsbrief.